Laser fungerar väldigt bra som sårläkning.
Jag har väldigt goda erfarenheter när det gäller att läka segdragna inflammationer - inte minst på min egen fleråriga hälseneinflammation.
Men observara att om hästen har en hälta så använder jag bara laser i samråd med veterinär. (Detta för att inte kamoflera en inflammation som behöver medicinsk behandling).
Om hästen bara ska ha laserbehandling så tar det ca 10-20 minuter. Det beror lite på hur stort område det gäller. För att läka en inflammation så är det bra att behandlia några gånger den första veckan för att sedan öka intervallet mellan behandlingarna.
Vanligt är också att lägga in laser i massagebehandlingen vid behov.
Lasern alstrar inte värme, utan ljus. Upptaget i cellen liknar växternas fotosyntes. En vävnad som är skadad eller inflammerad har brist på energi. Energibristen har uppstått genom att "cellens lunga" - mitokondrien- inte kan arbeta som den ska och binda syre. Laserljuset tillför energi så att mitokondrien kan binda syret igen. Därmed kan energi (ATP) åter bildas i mitokondrien, och vävnaden tillfrisknar.
Eftersom lasern går direkt på cellen - istället för som massage via ökad blodcirkulation, fungerar den bra på senor och ligament - som annars är svåra att läka - just därför att de inte har särskilt mycket blodkärl.
Nej, det finns inga risker med lasern och det sätt som jag använder den på.
Man ska dock tänka på att lasern har en smärt stillande effekt , så att man inte övertränar efter behandlingen eftersom inflammationen kan ta tid att läka, medan smärtan försvunnit.