IMG_4990
IMG_4994

DJUPVÅGS BEHANDLING


 Djupvågsbehandling är också massage

Om man behandlar manuellt  eller med djupvåg är egentligen inte stor skillnad.

Förberedelserna för dig som hästägare är desamma. Kontraindikationerna (dvs tillfällen när man inte ska behandla) är desamma.  Den effekt som man eftersträvar är också densamma. Jag tänker mig djupvågen som ett speciellt massagegrepp, en vibration som är svår att göra med händerna.


Den stora skillnaden är nog hur hästen upplever behandlingen. Många hästar behöver bekanta sig med djupvågen en eller ett par gånger innan de kan slappna av och tillgodogöra sig behandlingen. En del gillar djupvågen nästan direkt och kan då gå in i ett nästan meditativt tillstånd medan andra är lite mer skeptiska.  När djupvågen är accepterad upplever jag att man kan komma åt och släppa spänning på många ställen - både i muskler och fascia. 


Vad är det som är så bra med djupvåg?

Djupvågen använder frekvenser som liknar kroppens egna mikrocirkulation.

Den använder harmoniska mekaniska pulseringar – som när man behandlar med händerna, men ofta med större effekt. 


Djupvågen är utvecklad för att jobba med fascian dvs all den vävnad som ligger runt, mellan och inuti musklerna.  Fascian blir mjukare och den hjälper även musklerna att slappna av.   Även ljudet av de vibrerande pulserna uppfattar jag  som avslappnande och det förefaller att hästarna gör detsamma. 


Den pulserar med  en sinusvåg, vilket gör att den byter hastighet hela tiden.  Bytet av hastighet stimulerar de fria nervändarna i bindväven så de slappnar av.  De  tvingar receptorerna att stänga ner sitt försvar. På så sätt blir behandlingen både avslappnande, skonsam och effektiv.


Som vid manuell massage stimuleras cellregenereringen och mikrocirkulationen ökar, liksom vätskeflödet i kroppen.


Vill du läsa mer om djupvåg så rekommenderar jag Fascia Vibes egen hemsida
Behandling - Fascia Horse


Vad är skillnaden mellan djupvåg och massagepistol?

Djupvågen vibrerar långsamt - Massagepistoler slår snabbt, med relativt långa slag i samma hastighet.


Djupvågen varierar hastighet - Massagepistoler kör samma hastighet

Djupvågen använder  en sinusvåg, vilket gör att den byter hastighet hela tiden.  

Just bytet av hastighet gör att nervändarna i bindväven stänger ner sitt försvar och musklerna kan slappna av.  Massagepistoler däremot använder en statisk vibration, en så kallad fyrkantvåg. Det betyder att massagepistolen slår i samma hastighet hela tiden.

Det kan upplevas som om  massagepistolen nästan gör ont.


Djupvågen är mjuk och gör inte ont.


Vad är skillnaden mellan djupvåg och stötvåg?

Stötvåg kan användas av veterinärer - slår sönder vävnad

Sjäva poängen med  stötvågen  är att den slår sönder vävnaden för att sätta  igång en läkningsprocess. Det brukar tex användas på segdragna inflammationer. Den som prövat det vet att det kan göra riktigt ont.  Precis som med massagepistolen används en fyrkantvåg som innebär att det är samma hastighet hela tiden.  Stötvågen brukar användas direkt på problemet, tex ett muskelfäste.  Medan djupvågens vibrationer sprider sig över ett större område.


Det är vanligt att man blandar ihop djupvåg och stötvåg

- men det finns ingen likhet alls. Det är helt olika saker.